2024-04-12 16:38:28

Gustosa Emilia Romagna

Učenici izborne nastave talijanskog jezika proveli su tri prekrasna dana u pokrajini Emilia Romagna. Iako razvikana po svojoj brzini tj. automobilskoj industriji - Ferrari, Maserati, Lamborghini, Ducati, Pagani – da spomenemo tek neke, naš cilj je bio kulturološko – prehrambeni.

Naše upoznavanje Emilijom Romagnom započeli smo gradom Ferrara. Obišli smo Palazzo dei Diamanti koja se ističe svojom impozantnošću koju opravdava mramorom isklesanom fasadom. Potom smo posjetili i istražili sve kutke dvorca Estense zavirivši i u tamnice, bogato ukrašene sale za igru te terase prepune mirišljavih naranči. Boravak u Ferrari završili smo u samom srcu grada uz uživanje u sladoledu poznatog talijanskog proizvođača Grom te kupovinom nezaobilaznih suvenira.

Sljedeći dan prošetali smo Modenom, kolijevkom balzamičnog octa. Naučili čemu je sve služio zvonik katedrale u srednjevjekovno doba, koje su opasnosti prijetile nakon zatvaranja gradskih vrata nakon zvona, uporabu i prilagodbu uporabe „kamenog stola“ Pietra Ringadora kroz razna povijesna razdoblja. Potom smo se uputili u Bolognu. Grad mladih sveučilištaraca što objašnjava nadimak „La Dotta“ (Učena) jer se diči najstarijim sveučilištem još od davne 1088. godine. Drugi nadimak joj je „La Rossa“ (Crvena) zbog gradnje opekom – materijalom koji je bio na raspolaganju tijekom njene gradnje. I naravno, govoriti o bilo kojem dijelu Italije a ne spomenuti hranu, potpuno je nezamislivo. Stoga je treći nadimak Bologne „La Grassa“ (Debela). Nakon razgleda impozantne Neptunove statue, veličanstvenih „nebodera“ Torre degli Asinelli i Grisenda, zavidno velike crkve San Petronio, šaptali smo tajne poruke u stupove prolaza pokraj Piazza Maggiore te, nadamo se, zapamtili da u Italiji ne jedu špagete bolonjeze, nego TAGLIATELLE AL RAGÙ.

Naposljetku smo udahnuli dio Danteovog života u Ravenni te spoznali veličanstvenost njegova djela i postojanja. Obišli smo njegovu grobnicu, prošetali kućom i dverima u kojima je boravio za vrijeme izgnanstva iz Firenze te prošli kroz pakao, čistilište i raj muzeja posvećenog njegovom najpoznatijem djelu La Divina Commedia.

Boravak u Italiji bio bi nezamisliv bez dobre hrane, naročito tjestenine. Kao šlag na kraju, za zadnji ručak poslužena nam je rukom rađena domaća tjestenina majstorice restorana Mare e Marmellata u Ravenni. A terenska nastava bila bi u potpunosti nezamisliva bez naših učenika – svjetskih putnika -koji su svojim ponašanjem osvijetlili obraze nas učitelja gdje god smo boravili. Hvala vam na ugodnom boravku i druženju u Italiji. Bravi ragazzi e ragazze! Speriamo di viaggiare di nuovo!

Tihana Šurbek, prof.


Osnovna škola Bogumila Tonija Samobor