preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Terenska nastava

Gustosa Emilia Romagna

Učenici izborne nastave talijanskog jezika proveli su tri prekrasna dana u pokrajini Emilia Romagna. Iako razvikana po svojoj brzini tj. automobilskoj industriji - Ferrari, Maserati, Lamborghini, Ducati, Pagani – da spomenemo tek neke, naš cilj je bio kulturološko – prehrambeni.


Naše upoznavanje Emilijom Romagnom započeli smo gradom Ferrara. Obišli smo Palazzo dei Diamanti koja se ističe svojom impozantnošću koju opravdava mramorom isklesanom fasadom. Potom smo posjetili i istražili sve kutke dvorca Estense zavirivši i u tamnice, bogato ukrašene sale za igru te terase prepune mirišljavih naranči. Boravak u Ferrari završili smo u samom srcu grada uz uživanje u sladoledu poznatog talijanskog proizvođača Grom te kupovinom nezaobilaznih suvenira.

Sljedeći dan prošetali smo Modenom, kolijevkom balzamičnog octa. Naučili čemu je sve služio zvonik katedrale u srednjevjekovno doba, koje su opasnosti prijetile nakon zatvaranja gradskih vrata nakon zvona, uporabu i prilagodbu uporabe „kamenog stola“ Pietra Ringadora kroz razna povijesna razdoblja. Potom smo se uputili u Bolognu. Grad mladih sveučilištaraca što objašnjava nadimak „La Dotta“ (Učena) jer se diči najstarijim sveučilištem još od davne 1088. godine. Drugi nadimak joj je „La Rossa“ (Crvena) zbog gradnje opekom – materijalom koji je bio na raspolaganju tijekom njene gradnje. I naravno, govoriti o bilo kojem dijelu Italije a ne spomenuti hranu, potpuno je nezamislivo. Stoga je treći nadimak Bologne „La Grassa“ (Debela). Nakon razgleda impozantne Neptunove statue, veličanstvenih „nebodera“ Torre degli Asinelli i Grisenda, zavidno velike crkve San Petronio, šaptali smo tajne poruke u stupove prolaza pokraj Piazza Maggiore te, nadamo se, zapamtili da u Italiji ne jedu špagete bolonjeze, nego TAGLIATELLE AL RAGÙ.

Naposljetku smo udahnuli dio Danteovog života u Ravenni te spoznali veličanstvenost njegova djela i postojanja. Obišli smo njegovu grobnicu, prošetali kućom i dverima u kojima je boravio za vrijeme izgnanstva iz Firenze te prošli kroz pakao, čistilište i raj muzeja posvećenog njegovom najpoznatijem djelu La Divina Commedia.

Boravak u Italiji bio bi nezamisliv bez dobre hrane, naročito tjestenine. Kao šlag na kraju, za zadnji ručak poslužena nam je rukom rađena domaća tjestenina majstorice restorana Mare e Marmellata u Ravenni. A terenska nastava bila bi u potpunosti nezamisliva bez naših učenika – svjetskih putnika -koji su svojim ponašanjem osvijetlili obraze nas učitelja gdje god smo boravili. Hvala vam na ugodnom boravku i druženju u Italiji. Bravi ragazzi e ragazze! Speriamo di viaggiare di nuovo!

Tihana Šurbek, prof.



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Petra Birman   datum: 12. 4. 2024.

OŠ Bogumila Tonija - eTwinnig škola


Nova službena email adresa škole:
ured@osbtoni.hr


Upisi u 1. razred


Obilježimo


Raspored zvona
DOPODNE
0.  7.10 - 7.55
1.  8.00 - 8.45
2.  8.50 - 9.35 
veliki odmor: 9.35 - 9.45
3. 9.45 - 10.30
veliki odmor: 10.30 -10.40
4. 10.40 - 11.25
5. 11.30 - 12.15
6. 12.20 - 13.05
7. 13.10 - 13.55

 

POPODNE
0.  13.10 - 13.55
1. 14.00 - 14.45
2. 14.50 - 15.35
veliki odmor: 15.35 -15.45
3. 15.45 - 16.30
veliki odmor: 16.30 -16.40
4. 16.40 - 17.25
5. 17.30 - 18.15
6. 18.20 - 19.05
7. 19.10 - 19.55

Razredi


Jelovnik


Školski autobus

Raspored vožnje školskog autobusa potražite ovdje


Anketa
Kakav opći uspjeh planiraš ostvariti na kraju školske godine?








Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 11. 2009.

Ukupno: 1769721
Ovaj mjesec: 11383
Ovaj tjedan: 501
Danas: 501



Carnet




preskoči na navigaciju